03-16 rekenmodel periodiek verrekenbeding
Veel ondernemers en dga's zijn op huwelijkse voorwaarden getrouwd met een periodiek verrekenbeding. Vaker niet dan wel wordt dit jaarlijks daadwerkelijk nageleefd. Onder meer met het oog op gezinsbescherming is uitvoering raadzaam. Als de ondernemer failliet gaat, is het wel zo prettig dat de huwelijkspartner nog eigen vermogen heeft. Door jaarlijks de helft van de overgespaarde ondernemingswinst naar de partner over te boeken, gaat er vermogen van de risicosfeer naar de veilige sfeer.
Meestal moet eerst een achterstallige verrekening plaatsvinden. Zie de tweede tab. De verrekenbare aanwas van het vermogen van iedere partner wordt bepaald. Die aanwas wordt verevend. Globaal is deze systematiek gebaseerd op art. 1:141(3) BW. Vervolgens kan jaarlijks worden verrekend. Zie de eerste tab. De jaarlijkse verrekening kan overigens ook met de tab Achterstallig worden gedaan. Je kijkt dan naar de vermogensaanwas in plaats van naar het inkomen en de aanwending daarvan voor de kosten van de huishouding. Beide methoden moeten overigens op hetzelfde uitkomen.
Er is een tab voor het bepalen van ieders bijdrage aan de kosten van de huishouding.
Op de tab Vermogensoverzicht kan ieders vermogen worden ingevuld, alsmede vorderingen/schulden uit hoofde van verrekeningen uit het verleden.
Ik ben nieuw
Heeft u nog geen account op MFAS? Dan dient u zich eerst te abonneren om deze pagina volledig te kunnen zien.
AbonnerenIk heb al een account
Heeft u al een account op MFAS? Dan dient u eerst in te loggen om deze pagina volledig te kunnen zien.
Inloggen