01-20a rekenmodel DCF eenvoudig
Het DCF-model 01-20 wordt voor sommige doeleinden als te uitgebreid ervaren. Te denken valt aan waardering in het kader van inbreng in een bv. Daarom hebben wij dit eenvoudiger model toegevoegd. Er wordt uitgegaan van een ongespecificeerd bedrijfsresultaat. De eerste vijf jaar kan het bedrijfsresultaat worden gemuteerd. Vanaf het vijfde jaar wordt uitgegaan van een stijging gelijk aan de inflatie (restwaarde). Het bedrijfsresultaat wordt geacht de free cash flow te zijn. De investeringen worden geacht gelijk te zijn aan de afschrijvingen (ideaalcomplex). De eerste 5 jaar wordt geen rekening gehouden met mutatie van het werkkapitaal. Voor de restperiode (vanaf 5 jaar) wordt de toename van het werkkapitaal als cash outflow in aanmerking genomen. De rendementsnorm wordt op globale wijze bepaald door op een schaal van 1-10 de mate van onzekerheid omtrent de cashflows aan te geven.
Het model toont de multiple (hoeveel keer de EBIT), die kan worden gebruikt als controle op de uitkomst van de DCF.
Dit rekenmodel biedt een leerzame uitwerking van de zogenoemde equity bridge: de brug van ondernemingswaarde naar aandelenwaarde (of equity value). De ondernemingswaarde is de contante waarde van de cashflows. Om tot de aandelenwaarde te komen moeten schuld en ‘debt like items’ worden afgetrokken en zelfstandige vruchtdragers, zoals excess cash en een alternatief aanwendbaar pand, worden bijgeteld. Het verschil tussen de ondernemingswaarde en de aandelenwaarde is de equity bridge. Het is ons gebleken dat onervaren gebruikers van de DCF niet goed weten welke vermogensitems hierbij in aanmerking moeten komen.
In geval van transacties van enig belang raden wij aan DCF-model 01-20 te gebruiken.
Let op! Dit model geeft de uitkomst bij een aandelentransactie. Bij een activa-transactie moet de economische waarde van de afschrijving van de goodwill worden bijgeteld. Dit kunt u stellen op de contante waarde van de hiermee samenhangende belastingbesparingen. Als contantmakingsfactor is het gebruikelijk de voor de waardering gehanteerde rendementsnorm (keu) te hanteren. Verdedigbaar kan ook zijn de rente bij externe financiering, wat tot een hogere waarde leidt.
Ik ben nieuw
Heeft u nog geen account op MFAS? Dan dient u zich eerst te abonneren om deze pagina volledig te kunnen zien.
AbonnerenIk heb al een account
Heeft u al een account op MFAS? Dan dient u eerst in te loggen om deze pagina volledig te kunnen zien.
Inloggen