Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

Is de villabelasting EVRM-proof?

De villabelasting krijgt steeds meer kritiek. Er zijn maatschappelijke, maar ook fiscaal-juridische argumenten tegen in te brengen de heffing van inkomstenbelasting over het verhoogde eigenwoningforfait. Gesteld wordt dat deze heffing niet EVRM-proof is.

De meeste eigen woningen vallen onder het eigenwoningforfait van 0,35% van de eigenwoningwaarde (= WOZ-waarde). Het gaat dan om eigen woningen met een eigenwoningwaarde van meer dan € 75.000, maar niet meer dan € 1.310.000 (2024). Steeds meer woningen worden geraakt door het hoogste bijtellingspercentage van het eigenwoningforfait, namelijk 2,35% (het hogere eigenwoningforfait). De inkomstenbelasting hierover wordt populair aangeduid als 'villabelasting' (ook wel: villataks, villatax).

Woningen die tot het ondernemingsvermogen behoren, of behoren tot een 'werkzaamheid' (zoals pastorieën) worden vergelijkbaar behandeld.

De villabelasting krijgt in toenemende mate kritiek. Ik heb een artikel geschreven in Het Register (een uitgave van Register Belastingadviseurs), dat vorige week is verschenen (juni 2024). Zie ook de verwijzing in MFAS, item ew-101 Eigen woning, eigenwoningforfait. In dat artikel ga ik in op de kritiekpunten op de villabelasting, en neem ik het standpunt in dat de villabelasting – evenals box 3 – NIET in overeenstemming is met het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM). Wij maken bezwaar voor onze klanten die hiermee te maken hebben.

Hoe is jullie ervaring bij het maken van bezwaar tegen de villabelasting? Lopen er misschien al procedures bij een rechtbank?

Reactie plaatsen

Complementary Content
${loading}